poniedziałek, 19 września 2016

Piece piekarnicze - top trendy

Piece piekarnicze - top trendy


Autor: Marek Kozłowski


Maszyny dla przemysłu spożywczego cieszą się dużym zainteresowaniem osób związanych z przemysłem piekarniczym i cukierniczym. W ofercie wielu firm pojawiają się urządzenia, m.in. piece piekarnicze, które konstruowane są według nowoczesnych koncepcji technologicznych.


Najbardziej pożądane na rynku piece piekarnicze to takie, które gwarantują minimalne zużycie energii przy dużej efektywności produkcji.

Jednym z rozwiązań jest użycie pieców piekarniczych modułowych. Piece takie są przeznaczone do wypieku: wyrobów piekarniczych: drożdżówki, kajzerki, bułki, chleby wypiekane w foremkach itp. Standardowo wyposażone są we wzmocniony system zaparowania, który decyduje o tym, że pieczywo będzie dobrze wypieczone i jednocześnie zachowa przyjemną wilgoć. Moc elektryczna takiego urządzenia waha się między 28 a 37 kW. Producent dostarcza piec z trzema lub czterema komorami wypiekowymi.

Specyficznym typem pieca piekarniczego jest jego postać rurowo-parowa. Zapewnia łagodne, delikatne pieczenie z dogrzaniem dolnym, przy jednocześnie łatwej regulacji temperatury. Te cechy charakterystyczne stawiają ten piec na czele najbardziej pożądanych na rynku produktów. Piec piekarniczy rurowo-parowy dostępny jest w wersjach 4 i 5 komorowych, od 8m2 do 22,3m2 powierzchni wypiekowej. Na dole pierścieni rurowych zamontowane są parownice, które zapewniają bardzo obfite parowanie. Piece rurowo-parowe stanowią najlepszą alternatywę dla szeroko stosowanych pieców cyklotermicznych. Mogą być ładowane i wyładowywane przez automatyczne lub ręczne systemy załadowcze. Profesjonalna ekipa potrzebuje około czterech dni roboczych na montaż takiego pieca.

Piece piekarnicze występują tez w formie maszyn o konstrukcji obrotowej. Jego zaleta jest wykorzystanie przy budowie specjalnego rodzaju stali, która gwarantuje maksymalna wydajność cieplna i pozwala uzyskać szybki przyrost temperatury. System zaparowania takiego pieca jest umiejscowiony bezpośrednio pod wymiennikiem ciepła, co wpływa korzystnie na optymalne wydzielanie pary podczas całego cyklu wypieku.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz