piątek, 28 października 2016

Jak na przestrzeni lat powstawała stal kwasoodporna

Jak na przestrzeni lat powstawała stal kwasoodporna


Autor: Maciej Kowalski


Pracę odkrywcze nad stalą i jej pochodnymi zaczęto odnotowywać na początku XX wieku. Bardzo szybko okazało się, że jest to rewolucja, która odmieni i usprawni działanie w wielu dziedzinach życiowych.


Rozwój stali kwasoodpornej wprowadził wiele nowych metali z których każdy miał unikatową właściwość, ale było pewne połączenie chromu i węgla, które doprowadziły do odkrycia najbardziej najwyższej klasy w branży stali kwasoodpornej.

Wcześniejsze eksperymenty gdy dodawano więcej chromu do stali kwasoodpornej zwiększały wytrzymałość metalu, ale nie zawierały poziomu wyższego lub niższego niż potrzeba do tworzenia stali nierdzewnej. Chrom w ilości 10-27 procent, w powiązaniu z zawartością węgla mniejszą niż 0,2 procent, utworzył powłokę na powierzchni stali, tak jak to reagował z tlenem w powietrzu. Ten zabieg działa jako warstwa, która jest odporna na utlenianie i ciepło, dając stali kwasoodpornej niekorodujące, odporne na rdzę cechy.

Pionierzy w stopie stali – każdy z nich przyczynił się do rozwoju stali, ale Harry Brearley, brytyjski ekspert w analizie stali kwasoodpornej, był pierwszym, który realizował swoje praktyczne zastosowanie. W 1912 roku opracował gatunek stali, która zawierała prawie trzynaście procent chromu. Przetestował niektóre chemikalia na metalu i stwierdził, że były one odporne na korozję. Harry szybko zdał sobie sprawę z zalet wysokiej wytrzymałości, nierdzewnego metalu i wprowadził do ogólnego przemysłu. Stal kwasoodporna stała się pierwszym produktem wprowadzonym do masowej produkcji.

Stal kwasoodporna z elegancką, błyszczącą powierzchnią i ogromną siłą, jest cudem techniki. Zrewolucjonizowała najnowocześniejsze gałęzie przemysłu, w tym żywność, medycynę i transport. Stal kwasoodporna i jej nie korozyjne właściwości sprawiły, że stały się niezbędne do przygotowywania, dostarczania i przechowywania żywności. Stal kwasoodporna jest standardem w nowoczesnych kuchniach restauracyjnych, ponieważ mogą być łatwo czyszczone i suszone. Powierzchnia stali nierdzewnej jest odporna na utlenianie w wysokich temperaturach, co sprawia, możliwość sterylizacji urządzeń Medycznych. Jej waga i trwałość umożliwiły wprowadzenie usprawnień w transporcie. Opływowy kształt nowych pociągów, samolotów i samochodów pozwoliła na mniejszy opór wiatru. Stal kwasoodporna przetarła szlaki nowoczesnym technologiom i nadal wpływają na nasze życie codzienne.


stal kwasoodporna - drugi gatunek, blachy z wadą produkcyjną czyli jak to wygląda w rzeczywistości

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz