środa, 25 stycznia 2017

OZON - Dezynfekcja bez użycia chemii

OZON - Dezynfekcja bez użycia chemii


Autor: Łukasz Matusiak


Ozon jest zbudowany z trzech atomów tlenu. Powstaje pod działaniem promieni UV, a także w wyniku reakcji tlenku azotu z lotnymi związkami organicznymi i podczas wyładowań atmosferycznych. Zawsze po burzy z licznymi piorunami czujemy odświeżone powietrze, właśnie z powodu obecności ozonu


Ozonator

Ozon należy do najsilniejszych utleniaczy, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w zabiegach dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji, a także odbarwiania czy usuwania przykrego smaku z niektórych produktów żywnościowych. Aplikowany jest w formie gazowej lub ozonowej wody. Silny utleniacz ma większe zastosowanie w zabiegach dezodoryzacji, gdyż zmienia właściwości najróżniejszych związków organicznych decydujących o przykrych zapachach. Nie maskuje źródła odoru, ale trwale go usuwa.

Dezynfekujące właściwości ozonu zostały rozpoznane w 1886 roku. Kilka lat później w Holandii otworzono pierwszy zakład uzdatniania wody pitnej przy użyciu ozonu. Obecnie metoda wyjaławiania wody pitnej ozonowaniem jest powszechnie stosowana w Europie. Ozon skutecznie niszczy bakterie, grzyby i wirusy, dlatego należy go stosować w zabiegach dezynfekcji.

Ozonowanie pomieszczeń, w których gromadzą sie ludzie, znacznie ogranicza rozprzestrzenianie się chorób. W tym celu należy systematycznie dezynfekować ozonem mieszkania, szkoły, biura, pomieszczenia w placówkach służby zdrowia: szpitale, sale chorych, sale operacyjne, gabinety zabiegowe, co zapobiega infekcjom i zakażeniom.

Zastosowany analogicznie w budnkach inwentarskich nie tylko usuwa przykre zapachy odzwierzęce, ale także zapobiega rozprzestrzenianiu sie chorób zakaźnych zwierząt.

Liczne są możliwości zastosowania ozonu, gdyż zabiegi z jego użyciem są przyjazne środowisku

ozon


www.rateco.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz